Menu
Orkest Andante - 110 jaar

Orkest Andante – 110

24 november 2022

Amusementsorkest Andante viert op 27 november het 110-jarig bestaan. Het orkest begon destijds met drie mensen – twee violisten en een cellospeler – en telt inmiddels ruim dertig musici. Ondanks de gemiddeld hoge leeftijd van de musici komt er toch ook zo nu en dan jonge aanwas bij en is het amusementsorkest nog springlevend. ,,We kunnen nog wel jaren door”, zeggen Hendrika Woudstra (78) en Pier Posthuma de Boer (80).

Beide zijn nog fris en vitaal voor hun leeftijd. ,,Muziek houdt je jong”, zegt geboren en getogen violiste Woudstra lachend, die bij de ledenvergadering deze week overigens afscheid neemt na zo’n veertig jaar in het bestuur te hebben gezet. Een opvolger is er al voor haar, die wordt tijdens de vergadering bekend gemaakt.

Repetities worden goed bezocht, ledental is nog nooit zo hoog geweest

Pier Posthuma de Boer uit Makkum, zo’n twintig jaar voorzitter en saxofoonspeler, ziet de toekomst ook zonnig tegemoet. De repetities worden goed bezocht en het ledental is nog nooit zo hoog geweest. Met het oog op de toekomst mag er wel weer wat verjonging bij, al zijn er ook al enkele jongeren aangesloten. ,,We willen daarom de contacten met de muziekschool in Bolsward aanhalen, want van daaruit kunnen musici naar ons doorstromen.”

Woudstra deed op haar twaalfde al mee, dus reken maar uit hoe lang ze al bij Andante speelt. ,,Mijn moeder heeft er zestig jaar bij gespeeld en ik ging ontzettend graag met haar mee.” Haar moeder was violiste en zelf speelt ze ook al die tijd viool.

De dansavonden van Andante op zaterdag in De Doele waren populair, met bal na

Ze treden zo’n zes tot zeven keer per jaar op en repeteren elke donderdag. Vroeger waren de dansavonden van Andante op zaterdag in De Doele vermaard. ,,Dan werd de zaal aangekleed volgens een thema, stemden wij onze onze muziek erop af en werd het zomaar laat. Met bal na. En dan deden we de volgende ochtend een koffieconcert”, lacht Woudstra. Toen was ze nog jong en fit, al weet ze zeker dat het musiceren haar tot nu toe ook jeugdig houdt.

Joop Idsinga is met zijn 86 jaar de oudste van de groep. Zijn dochter Margriet Foekema-Idsinga speelt ook mee en haar twee zonen ook. Haar man Lucas Foekema speelt af en toe als inval-pianist ook nog wel mee. Het gaat te ver om alle namen op te noemen, maar het is een hechte groep musici. ,,Het is altijd gezellig bij de repetities.” Alhoewel, nog eentje dan. Woudstra: ,,Foppe de Lang uit Dronrijp is al jaren onze vaste zanger.”

Bewoners, familie en personeel van Bloemkamp zijn het publiek bij het jubileumconcert

Andante biedt de bewoners, hun familieleden en het personeel van Bloemkamp op 10 december het 110-jarig jubileumconcert gratis aan, tussen 10.00 en 12.00 uur. Hoe je Andante het beste kan omschrijven? ,,Wij zijn eigenlijk het Metropole Orkest in het klein”, lacht Woudstra. ,,Een symfonie orkest”, zegt Posthuma De Boer. In elk geval brengt het altijd een gevarieerd programma met lichte klassiek en vrolijke nummers. Niet te zwaar klassiek en te zwaar op de hand, maar altijd goed verzorgd en optimistisch.

Van ’ouderwetse’ Ramblers’ tot hedendaags Skyfall tot Soldaat van Oranje en Vera Lynn, het repertoire is breed. ,,We passen onze muziek vaak aan naar wat wij merken dat het publiek leuk vindt”, zegt Posthuma De Boer. En daar kunnen ze nog wel jaren mee door.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.