Menu
Bos Bolsward- 60 jaar

Bos Bolsward- 60 jaar

7 december 2022

Hoe Bos Bolsward in zestig jaar groeide van dorpssmid uit Lollum tot internationaal actief machinebouw bedrijf

Eise Bos startte zestig jaar geleden in Lollum vanuit de ouderlijke boerderij samen met zijn schoolvriend Klaas Ybema hun eigen bedrijf. Zijn vriend verhuisde kort daarna via Duitsland naar Canada en Eise bouwde het bedrijf verder op. Zestig jaar later bedient het machinebouw bedrijf vanuit een groot nieuw pand op Bolswarder bedrijventerrein De Marne in Bolsward een internationale klantenkring.

Eise tekende als veertienjarige een apparaat waarmee je vanaf een tractor sloten kunt schoonmaken. Die tekening legde de basis voor het huidige bedrijf waar nu een twintigtal mensen dagelijks aan het werk zijn. Zulke slotenreinigers – maaiarmen heet het tegenwoordig – worden er nog altijd gemaakt, uiteraard naar de meest moderne maatstaven.

Wereldwijde afnemers van de in Bolsward gemaakte machines voor landbouw en wegenbouw

Op het gebied van grond egaliseren, voor de landbouw en ook voor de wegenbouw, heeft het bedrijf inmiddels ook een groot assortiment en dito klantenbestand. Wereldwijd zijn er afnemers van de producten. ,,Foaral yn Nederlân en Dútslân. Mar ast fan Nij Seelân nei hjir in line lûkst sjochst ûnder dy line en derneist ek oeral wol lannen mei machines fan ús”, zegt directeur Joris Bos.

Kort gezegd: Bos heeft machines voor sloot- en bermonderhoud, voor grondverzet en egalisatie van landbouwgrond, sportvelden en de ondergrond van wegen. Voor agrariërs, loonbedrijven, gemeentes, waterschappen en aannemers.

Joris Bos nam het bedrijf in 2005 over van oom Eise

Joris (49) nam het bedrijf van zijn oom Eise in 2005 over. Joris zijn broer Roelof (44) is sinds 2017 bij de financiële en algemene zaken betrokken en staat op dit gebied ook andere bedrijven bij.

Vanuit Lollum verhuisde het bedrijf in 1978 naar de Hichtumerweg in Bolsward, toen Bos het bedrijf van H.J. Schukken overnam. Vanaf deze locatie kon het bedrijf verder worden uitgebouwd. Bos Machinebouw is in 2021 verhuisd naar het nieuwe pand op bedrijventerrein De Marne.

De panden aan de Hichtumerweg komen in de verhuur en verkoop

De panden aan de Hichtumerweg worden gerenoveerd en opgeknapt en straks als bedrijfsunits te koop en te huur aangeboden door Bos. Een deel van de huidige werkzaamheden gebeurt er nog: het conserveren van de machines oftewel de spuiterij en het wordt nog gebruikt als opslagruimte.

Het werk in sloten, bermen, wegen en op weilanden zal altijd blijven, dus er zal altijd werk blijven op hun vakgebied. Het is en blijft de kunst om dat vanuit Bos Machinebouw te doen. ,,Wy hawwe it leafst in ‘langdurig’ kontakt mei de klanten. Dan kinst goed op elkoar ynspylje. Wy meitsje it leafst produkten dy op de klanten taspitst binne.”

Liever een product op maat leveren dan een standaard product

Het leveren van een standaard product gaat anders dan bij een product op maat, daarbij is het handig als er van beide kanten een goed begrip voor elkaars kwaliteiten, wensen en omstandigheden is.

Omdat een goede voedselvoorziening met steeds meer mensen op één aarde steeds belangrijker wordt, voorziet Joris groei voor zijn bedrijf in landen waar men efficiënter met de beschikbare grond wil omgaan.

Doe maar gewoon en doe maar gewoon je best

,,It hawwen fan in goed produkt is de basis en dêrneist dogge wy graach in stapke ekstra foar de klant.” Al houdt Joris Bos er niet van teveel reclametermen te gebruiken, want het is normaal dat je je best doet. Daar hoef je je niet voor op de borst te kloppen. Doe maar gewoon én je best, dan ga je lang mee. Dat bewijzen ze inmiddels zestig jaar.

Vrijdag 9 december houdt Bos Bolsward open huis om het jubileum te vieren. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen in het pand op bedrijventerrein De Marne, tussen 10.00 en 20.00 uur.

Roelof Bos (links) en Joris Bos van het 60-jarige familiebedrijf dat ooit begon in Lollum en nu alweer jaren internationaal actief is vanuit Bolsward. Foto: Johan Vogelzang

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.