Menu
Dit mag je niet missen

Bolsward (of Boalsert zoals we in Friesland zeggen) is dé stad waar historie en architectuur een hoofdrol spelen.

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Het prachtige stadhuis van Bolsward is weer in volle glorie zichtbaar. Naast de hele nieuwe aanbouw waarin de bibliotheek, de gemeente en het archief gevestigd zijn, wordt nu ook de laatste hand gelegd aan het oude gedeelte in De Tiid. Een plek waar straks weer getrouwd gaat worden, waar deels het museum gevestigd is en waar de toren toegankelijk gaat worden.

Een huis vol verhalen, een huis vol kamers, een huis vol potentie. Een plek waar in september de vaste tentoonstelling geopend gaat worden, waar verteld zal worden over de geschiedenis, de mienskip en de identiteit. Een auditorium voor lezingen, films en vieringen, gekoppeld aan horecamogelijkheden in de oude waag van het stadhuis. De Tiid, waar je je ogen uit zult kijken.

Reserveer jouw moment in het museum of maak een virtuele rondleiding.

Meer informatie en openingstijden detiid.nl

De Vleermuis fontijn

11 fonteinen in de elf Friese steden

De Elfstedentocht opnieuw uitgevonden. Dat is 11Fountains. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars sierden in 2018 de elf cultuurhistorische steden van Friesland met unieke waterwerken. Mist, ijs, stoom, zeewater… Iedere stad een eigen verhaal.

Kunstenaar Johan Creten: „Toen ik bij een van mijn bezoeken aan Bolsward naar de vorm van de gevel van de Broerekerk keek, zag ik ineens het beeld van een vleermuis voor mij. Vleermuizen zijn mysterieuze, wonderlijke dieren. Ze komen veel in volksverhalen voor. De vleermuis is zowel visueel als symbolisch een prachtig beest. In de Aziatische cultuur is hij het symbool van rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Bij ons staat de vleermuis gewoonlijk voor de nacht en duistere krachten, maar in de populaire cultuur symboliseert hij ook een positieve, reddende kracht. Bij het tarotspel staat hij voor wedergeboorte en in de vorm van ‘gargouilles’, waterspuwers aan de gevels van de kathedralen, houdt hij de demonen op afstand.

Dat past prachtig bij de afgebrande en tot nieuw leven gewekte kerk. De Vleermuisfontein is als symbool voor meerdere uitleg vatbaar. Het dier blijft een mysterie dat ons voortdurend ontsnapt. Maar hij daagt ons ook uit. Want de trap aan de achterkant van het beeld nodigt de bezoeker uit om de Vleermuis te bestijgen en symbolisch te overwinnen.”

BROEREKERK

De Broerekerk, het oudste monument van Bolsward, is rond de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. De kerk kent een rijke geschiedenis qua gebruik en branden. Na de laatste brand op 8 mei 1980 is de kerk in 1986 opengesteld als ruïne. In 2006 is er een bijzondere glazen overkapping geplaatst waardoor het karakter van het monument blijft en de kerk nu een maatschappelijke functie heeft.

Meer informatie en openingstijden Broerekerk

Bezoekadres: Broereplein 10

Bolsward heeft diverse grachten. Erg leuk om de stad vanuit de rondvaartboot in de grachten te bezichtigen.”

GROENE RIJKSMONUMENTEN

Julianapark Bolsward

Het Julianapark in Bolsward ligt op een prachtige locatie midden in de stad en is in 1913 aangelegd. Dit was ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing.

Het park heeft een publieke functie en is dagelijks geopend. Het park heeft naast de grasvelden, vijvers en oude bomen, een rozentuin en een oude volière die tijdens kleinschalige evenementen dient als podium.

In het park worden diverse evenementen georganiseerd.

Locatie: Snekerstraat

Hoog Bolwerk Bolsward

Het Hoog Bolwerk in Bolsward is een herkenbaar overblijfsel van de 16e-eeuwse verdedigingswerken. U vindt hier de restanten van de 16e- eeuwse omwalling en omgrachting. De grachten die rondom de binnenstad van Bolsward lopen en het daarbij behorende stelsel zijn beschermd stadsgezicht en samen met het Hoog Bolwerk een Rijksmonument.

KERKEN BOLSWARD

Martinikerk

De Martinikerk is één van de belangrijkste Gotische monumenten in Friesland en kenmerkt met zijn zadeldaktoren het stadsbeeld van Bolsward. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd en is een rijksmonument. De kerk staat bekend om zijn architectuur, meubilair (koorbanken en preekstoel), het Hinz-orgel en de toren met vier luidklokken.

Meer informatie & openingstijden
Locatie: Groot Kerkhof 26

Sint Franciscusbasiliek | Zalige Titus Brandsmaparochie

De Sint Franciscusbasiliek in Bolsward is in 1933 gebouwd in een expressionistische art-decostijl als rooms-katholieke basiliek. De gebrandschilderde ramen vertellen verhalen van o.a. het Laatste Avondmaal, het Mirakel van Amsterdam, de Martelaren van Gorcum en de Heilige Paschalis Baylon. De basiliek is ook in het bezit van een Mariabeeld uit de middeleeuwen: ‘Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden’. Dit beeld bevindt zich in één van de kapellen van de basiliek.

Meer informatie & openingstijden
Locatie: Grote Dijlakker 7

Gasthuiskerk

De gereformeerde kerk ‘De Gasthuiskerk’ en bijhorende pastorie zijn gebouwd in 1929. De kerk is gebouwd naar het ontwerp van Ane Nauta en J.h. Van der Veen.

Meer informatie & openingstijden
Locatie: Gasthuissingel 3

Doopsgezinde kerk

Het kerkgebouw van de Doopsgezinde kerk is een neoclassicistische zaalkerk gebouwd in 1784. Het kerkje heeft een eenklaviersorgel gemaakt in 1810.

Meer informatie & openingstijden
Locatie: Skilwyk 29

ONTDEK EN BELEEF BOLSWARD

Een compleet overzicht van alle must sees, winkels en uitgaansgelegenheden in Bolsward.