Menu
Rijksmonument en voormalige naaischool uit Bolsward

Rijksmonument en voormalig naaischool

17 november 2022

Rijksmonument en voormalige naaischool uit Bolsward wordt woonhuis plus B&B en zit vol verrassingen: ‘Ik hoop dat we ooit een tunnel vinden’

De voormalige katholieke naaischool uit 1877, later in gebruik als kantoor van de gemeente Bolsward, is bijna klaar als woonhuis in de prachtige historische binnenstad van Bolsward. Nieuwe eigenaren Jeroen Bosma en Wieke Fekkes hebben er veel werk van, maar vinden het prachtig en genieten onder de rook van het carillon van het vier eeuwen oude voormalige stadhuis. ,,We hopen nog een tunnel te vinden”, lacht Jeroen.

Architrafen sieren nu de ramen en de kozijnen

Het is teveel om op te noemen wat ze allemaal hebben veranderd. De allerbelangrijkste zijn de vloeren van beton die er nu in liggen, met vloerverwarming, de verwijderde jaren zeventig-systeemplafonds en vooral ook de sierlijke architrafen. Een architraaf? ,,Een plintje”, lacht Jeroen. Het zijn er wel best veel geworden, van die sierlijke historische plinten die de kozijnen en de ramen versieren.

Ze hebben bovendien verschillende bijzonderheden ontdekt. De grootste verrassing is een verborgen waterkelder, van twee meter diepte en zo’n vijf meter breed. ,,Als iemand dit leest en weet wat het ooit mogelijk nog meer is geweest, horen we het graag”, zegt Jeroen.

Grote eeuwenoude kelder gevonden, betegeld met estriken en Friese geeltjes

Hij heeft de kelder drooggemalen. Het is betegeld met estriken en Friese geeltjes. Ze hebben er een betonvloer overheen gelegd met een luik erin, zodat het te bezoeken en te bekijken blijft.

Een ander bijzonder element is de niet-verwachte zolder, boven de voormalige keuken. Die is per ongeluk door de architect ontdekt. ,,Hij tikte met een bezemsteel tegen het plafond, gewoon uit nieuwsgierigheid of het misschien een holle ruimte was, een plank ging bewegen en we zagen dat er nog een ruimte boven zat”, zegt Wieke.

Zonnepanelen, warmtepompinstallatie en zoveel mogelijk dubbele ramen

Ook een diepe kelder in het midden van het pand biedt verrassende ruimtes die ze nog in gaan vullen. Waarschijnlijk met leidingen en apparatuur voor de duurzaamheid van de energievoorziening. Want aan duurzaamheid is ook veel geld besteed. Zonnepanelen, warmtepompinstallatie en zoveel mogelijk dubbele ramen voor zover dat historisch verantwoord is binnen de monumentale regels van de gemeente.

J eroen is de sl oper, Wieke is de regelaar

In september kregen vorig jaar kregen ze de sleutel van voormalige eigenaar gemeente Súdwest-Fryslân, daardoor konden ze rustig uitdokteren wat ze met het pand gingen doen. In juni was de officiële sleuteloverdracht en is Jeroen met het breek- en sloopwerk begonnen. Jeroen is kort gezegd de sloper van de twee en Wieke de regelaar en spin in het web tussen alle bedrijven die aan de renovatie van het historische pand meewerken.

Het voormalige klaslokaal wordt hun woonkamer met woonkeuken, de kamer van de directrice wordt Jeroen zijn man-cave en de voormalige keuken wordt omgebouwd tot creativiteitsruimte voor de kinderen. De ruimte achter de dikke kluisdeur wordt de bijkeuken. Het huisje achter de voormalige keuken wordt omgebouwd tot gastenverblijf oftewel B&B. Daar sliepen vroeger de nonnen, die les gaven aan de kinderen op de naaischool.

De B&B gaat ‘Lytse Gysbert’ heten, met respect en trots richting rijke historie van Bolsward

 

Jeroen en Wieke houden van de rijke historie van de stad en noemen daarom met respect en trots hun B&B: ‘Lytse Gysbert’. Naar de beroemde Bolswarder taalkundige Gysbert Japicx. Ergens in het voorjaar zal deze bed & breakfast gereed zijn. Het woongedeelte voor het gezin zal eerst klaar zijn, daarna worden de puntjes op de i gezet in het gastenverblijf.

Op de eerste verdieping hebben ze vijf slaapkamers en twee badkamers weten te realiseren, met passen en meten en gelukkig voor hen werden daarom dakramen toegestaan door de monument-deskundigen van de gemeente. Het werk van de aannemer is bijna klaar, daarna gaan ze zelf aan de slag met behangen en verven.

Eeuwenoude boom in de grote binnentuin blijft intact

De grote binnentuin aan de achterkant, met eeuwenoude boom, gaan ze daarna aanpakken. Op hun eigen wijze. De boom – die je met twee mensen nauwelijks kunt omhelzen zo breed – blijft en Jeroen wil graag iemand met een metaaldetector laten rondlopen in de tuin. ,,Het is de zandbak van de Bewaarschool geweest (kleuterschool op de hoek van Jongemastraat en Kerkstraat), dus er ligt vast nog wel wat in de grond.”

Jeroen Bosma, basisschoolleraar van beroep en drummer van Bolswarder coverband Deadline, houdt van dromen en van mooie verhalen en wil heel graag veel onverwachte dingen vinden op deze plek. Want ooit stond er het Jongemahuis, van de familie die de baas was in Bolsward en directe omgeving, totdat het huis in 1513 werd verwoest in de strijd tussen Gelderse en Saksische troepen. ,,Ik hoop ook dat we een tunnel vinden, want er gaan geruchten dat er ooit tunnels waren tussen het Jongemahuis en het stadhuis.”

Ze houden beiden van mooie historische panden in een binnenstad

Wieke houdt net als Jeroen van mooie oude panden. Eerder deze ze ook al een bod op de voormalige muziekschool aan de Kerkstraat, maar toen was hun bod te laag. Bij de aanbesteding vorig jaar, was hun bod wel hoog genoeg en sprongen ze een gat in de lucht. Ze verwachten er halverwege december in te kunnen gaan wonen met hun vier kinderen. Jeroen heeft zijn huis in Bolsward verkocht, Wieke haar huis in Koudum, ze gaan voor het eerst als samengesteld gezin samen wonen. Jeroen heeft een tweeling (jongen en meisje) van zeventien en Wieke een jongen van acht en een meisje van elf.

Tijdelijk verblijven ze nog eventjes in de eveneens historische Bewaarschool

Totdat hun nieuwe huis daadwerkelijk geschikt is om in te wonen, verblijft het gezin in de naastgelegen voormalige katholieke Bewaarschool, die gehuurd wordt van de gemeente. De kans is groot dat dat historische binnenstadpand ook te koop gaat komen. Het is aan de gemeente Súdwest-Fryslân, die eigenaar is van dat pand, om het moment van de verkoop te bepalen.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.