Menu
Te koop: Stadhuis van Bolsward in Lego

Te koop: Stadhuis van Bolsward in Lego

27 januari 2023

Patrick Janssen heeft er 7.500 blokjes voor gebruikt: hij heeft het Bolswarder stadhuis secuur nagebouwd met legoblokjes. “Ik heb de uren niet bijgehouden, want het is tijdverdrijf. Maar ik ben al met al 15 maanden bezig geweest: van het idee tot het zetten van het laatste blokje,” zegt Janssen. De toren staat nu in Bolsward in een winkeletalage.

Janssen is industrieel ontwerper van beroep, maar dat betekent niet dat hij al zijn hele leven met Lego bezig is. “Toen ik kind was speelde ik wel met Lego. Toen ik ouder werd verwaterde dat wel, maar op een gegeven moment kwam ik in Bolsward een doos met een winterdorp van Lego tegen. Die hebben mijn vrouw en ik gekocht en gebouwd. Ieder jaar kwam er weer wat bij, de kast werd te klein. Van één vensterbank ging het naar twee vensterbanken.”

Van het eigen huis naar het stadhuis

En zo kwamen de legoblokjes toch weer wat terug. Vorig jaar bouwde Janssen zijn eigen huis na. “Ik was al jaren bezig om het in de computer te ontwerpen, met een programma van Lego zelf. Toen ik de steentjes had besteld en klaar was met het bouwen, dacht ik: wat ga ik nu doen? Toen ben ik aan het stadhuis begonnen, zonder te weten waar het zou eindigen.”

Het was ook nog een flinke klus om de toren na te bouwen. “Ik heb heel lang tegen het dak zitten hikken, omdat het best wel een lastig ding is met alle dakkapelletjes en hoeken. Dat heb ik een tijdje laten liggen. Later heb ik het weer opgepakt, toen was het ook zo klaar.” Janssen denkt niet dat hij snel weer aan zo’n klus gaat beginnen. “Het is best veel werk.”

Trots op het bouwwerk

Toch is hij ontzettend trots op zijn stadhuis. Die staat nu tegenover het echte stadhuis. “Nu mijn stadhuis tegenover het echte stadhuis in de etalage staat, krijg ik veel reacties. Het was wel even spannend om het stadhuis vanuit onze woning naar de auto en van de auto naar de etalage te dragen. Wat mij betreft mag ‘ie blijven staan tot ze er genoeg van hebben in de winkel.”

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.