Menu
Start fonteinen

Start fonteinen

17 maart 2023

Kletterdei Konsert in Bolsward start zaterdagavond het nieuwe fonteinseizoen voor alle fonteinen van de elf Friese steden

 

Bron: Bolswarder Nieuwsblad

De fonteinen in de Friese elf steden worden dit weekend weer aangezet. Omdat het vijf jaar geleden is dat deze fonteinen zijn neergezet, in het kader van Culturele Hoofdstad 2018, is er dit jaar een feestje georganiseerd. Het begint zaterdagavond met het Kletterdei Konsert in Bolsward en wordt geopend door Sietske Poepjes uit Makkum, gedeputeerde van provincie Fryslân.

In de Martinikerk in Bolsward verzorgt NASKA Brass United, onder leiding van Jan Vermaning, samen met internationaal concertorganist Eeuwe Zijlstra dit concert. Er is muziek te horen van Händel, Britten, Susato en Smetana, en ook nieuw werk dat speciaal voor dit concert gecomponeerd is. Dansgroep Attitude verzorgt een waterdans.

Zondagmiddag gaan de fonteinen weer hun water verspreiden

Zondag vindt Kletterdei plaats, de dag dat de elf fonteinen in de elf Friese steden weer aan gaan na een maandenlange winterslaap. In Bolsward gaat het om De Vleermuis, in Workum de twee Woeste Leeuwen, in Hindeloopen Flora en Fauna en in Stavoren de Vis. De feestelijke van deze dag is ditmaal in dag in Franeker.

Omdat bij een verjaardag taart hoort, zijn de Friese 11fountains oranjekoeken vanaf het Kletterdei-weekend ook weer door de hele provincie verkrijgbaar.

Het zondagmiddagse feest vindt dit jaar in Franeker plaats

Op zondag 19 maart is er op en rondom De Breedeplaats in Franeker van 12.30 tot 17.00 uur veel te doen. Naast de feestelijke opening zijn er lezingen van onder andere burgemeester Marga Waanders, stadsgezicht Josse Pietersma en directeur van het Planetarium Adrie Warmenhoven.

Kinderen kunnen hun eigen rap maken onder leiding van rapper Martijn Werkhoven, oftewel Raptiel, en ze mogen schilderen onder begeleiding van beeldend kunstenaar Tieneke van Montvoort. Alle lezingen en activiteiten zijn gratis, ook de workshops voor de kinderen. Alle informatie over de festiviteiten is te vinden op: www.friesland.nl/11fountains.

Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.