Menu
Nieuwigheden bij het Heamiel

Nieuwigheden bij het Heamiel

22 juni 2023

BOLSWARD ,,Het zal altijd voor en door Bolswarders blijven”, zegt nieuwe Heamiel-voorzitter Peter Wiersma over het vierdaagse Heamielfeest dat gisteren weer is begonnen met een prachtige optocht met praalwagens en muziek. Tot zaterdagavond duurt het Heamiel. De nieuwe activiteiten zijn uiteraard bedacht met het oog om Bolswarders te plezieren en een hele mooie tijd te laten beleven. ,,De intocht op woensdagavond wil ik ook echt absoluut graag benoemen: scholen, verenigingen en individuele personen hebben weer hun best gedaan met de versierde wagens en acts”, zegt Wiersma. Eén van de nieuwigheden is het idee van een helikoptervlucht boven de stad, om je eigen stad en favoriete plekken te kunnen bekijken. Alhoewel, het is een teruggekeerde activiteit. ,,Dat is na jaren weer terug in het programma”, zegt Wiersma. Ook nieuw is een bioscoop in de stad, een soort ‘walk-in bios’ waar leuke korte filmpjes worden vertoond. Nieuw zijn ook de meer dan duizend sportende kinderen op donderdag, met een sportdag voor alle Bolswarder basisschoolkinderen op de voetbalvelden in de stad. Ook de show met Youtube-ster Dylan Haegens is nieuw, net als de Hollybootrace. De grote topact op zaterdagavond is gebleven, na Racoon vorig jaar is het dit jaar de Haarlemse band Chef’Special. Uiteraard blijven het Heamieltrio, de Heamiellunch en alle andere Heamieltradities zoals Night of the Heamiel, de intocht, de ringrijderij, wielerkoers, BOLstjurrich op zaterdag en de Heamiel Jaarmarkt gewoon bestaan. Zoals het hoort in de traditie: het goede behouden en waar mogelijk mag het altijd mooier of beter. Na één jaar meegekeken te hebben met vorige voorzitter Edwin Veltman is het nu aan Peter Wiersma om vijf jaar voorzitter te zijn. ,,Maar in mijn eentje red ik het niet hoor, alleen al voor de sportdag hebben we tachtig vrijwilligers nodig. Dat is gelukkig gelukt. Het is mooi dat Bolswarders het Heamiel nog altijd zo dragen”, aldus de import-Bolswarder die zich volledig van top tot teen Bolswarder voelt. ,,Ik heb er echt zin in. Het is de laatste dagen voordat Heamiel begint erg hectisch, maar ik vind het heerlijk om te organiseren en met mensen om te gaan”, zegt Wiersma. Zo’n Hollybootrace bijvoorbeeld, vindt hij een prachtig mooie toevoeging aan het al brede aanbod van activiteiten.

,,Dat wordt ook een feest van en voor Bolswarders, veel mensen willen dat graag. Zo zie ik het organiseren van Heamiel ook, het gaat erom wat Bolswarders willen.”

Hij vindt het mooi om te merken dat het vierdaagse feest – dit jaar de 71-ste editie – zo leeft in de stad en bij de inwoners. ,,Het gevoel voor Heamiel gaat bij veel mensen heel diep, iedereen heeft weleens aan Heamiel meegewerkt of kent iemand die heeft meegewerkt.” Wat betreft de kosten: alleen voor de slotavond met topartiesten moet entree worden betaald, om de hoge kosten te dekken. Verder wordt alles betaald door sponsoren en gemeente Súdwest-Fryslân draagt ook een financieel steentje bij. Vele Bolswarder sponsorende bedrijven en vrijwilligers maken het mogelijk dat de activiteiten plaats vinden de komende dagen. ,,Zonder hen kunnen we niet. Hier zijn we als comité iedereen enorm dankbaar voor.”

Wie overal bij wil zijn, of zijn/haar favoriete onderdelen wil bezoeken of aan meedoen, moet kijken op de website www.heamiel.nl

Salsaband Almiranta heeft net als in 2022 de optocht met praalwagens weer sfeervol begeleid op de openingsdag van het Heamiel. Foto: Wilfred de Bruin

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.