Menu
Elke klok is een uitdaging

Elke klok is een uitdaging

30 november 2023

Na het afronden van de 4-jarige Horlogemakersvakschool Cornelis Verhagen Hoorn vestigde Bolswarder Michel de Vries zich als horlogemaker en klokkenreparateur in 1994 in zijn stad. Volgend jaar viert hij zijn dertigjarig jubileum.

Michel en Tineke de Vries vijf jaar geleden in de fraaie antieke bank die nog steeds een centrale rol in hun winkel speelt. Foto: Bolswards Nieuwsblad/Yme Gietema

BOLSWARD
De liefhebber in hem vindt het nog altijd geweldig. ‘Ik ga door tot mijn laatste snik’, weet hij zeker. ,,Het is bij elke klok een raadsel waarom die stilstaat en het is aan mij om het op te lossen. Dat is elke keer weer een uitdaging”, zegt Michel de Vries, die voor elke klus de tijd neemt. Het werk verveelt hem nooit, van het fijnste horloge tot de grootste klok: alles is interessant.

Het meest uitdagende tot dusver was het repareren van een dure antieke Amsterdamse klok. ,,Zulke klokken zijn als complexe juwelen op zich, bijna het hele uurwerk is verguld.” Hij vindt deze antieke klokken zo mooi, dat hij er zo’n rijk versierde en vergulde staande klok heeft verwerkt in het logo van zijn bedrijf.

Een horloge als erfstuk
De verhalen van mensen met hun uurwerk, doen hem net zoveel als de techniek achter zo’n antieke klok of horloge. ,,Laatst was er iemand die vlak voor zijn overlijden nog zijn horloge als erfstuk aan zijn zoon wilde doorgeven. Dat horloge hebben we net op tijd nog gerepareerd en aan hem kunnen geven. Dat vind ik heel bijzonder en mooi om te doen.”

Zo nu en dan moet hij zich wel emotioneel afsluiten voor de verhalen van mensen, heeft hij al doende geleerd in de dagelijkse praktijk van de afgelopen dertig jaar. ,,Je moet je er ook weer voor waken dat je er niet te ver in gaat, het kan je ook teveel bezighouden”, zegt zijn vrouw Tineke de Vries, die sinds 2010 meewerkt in de zaak.

De belangrijkste taak van Michel is het repareren van het uurwerk. Tineke maakt de klokken schoon en herstelt de buitenkant van de uurwerken in oude luister. Er komen heel wat eeuwenoude klokken voorbij die met aandacht zowel gerepareerd als schoongemaakt worden.

Soms worden de klokken fijnzinnig ‘bijgeschilderd’. Bij dat laatste komt Tineke haar precisie om de hoek kijken. ,,Ik doe dat werk altijd ’s morgens, als het daglicht op zijn best is. Het komt heel precies en ik ben nogal perfectionistisch. Alleen dan kan ik het afleveren zoals ik het wil.”

 

Uitstap naar Stiens gemaakt
Sinds 2020 wonen en werken ze weer volledig vanuit het karakteristieke eeuwenoude pand in het centrum van Bolsward. Elf jaar daarvoor woonden en werkten ze vanuit Stiens en deels in Bolsward. Vanwege de coronaperiode is besloten weer volledig in Bolsward te vestigen en wonen ze weer aan de Jongemastraat.

Klanten uit Stiens en omstreken hebben ze nog steeds, zoals ze voor hun specifieke werk sowieso klanten uit een groot gebied krijgen, zelfs uit het buitenland. ,,We krijgen regelmatig klokken uit de periode van 1600 tot 1850. Laatst hadden we iemand die pas na zeventien jaar weer terug kwam met een reparatie aan zijn klok. Dat doe je het toch echt wel goed”, zegt Tineke trots richting Michel.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.