Menu
Witte rook voor lichtplan Bolsward

Geen overbodige luxe

Witte rook voor lichtplan Bolsward

7 december 2020

Het gepresenteerde lichtplan voor het centrum van Bolsward kan op politieke goedkeuring rekenen, zo bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Bestjoer en Finânsjes. De commissie gaat akkoord met het voorstel om hierin 140.000 euro te investeren. Verder heeft wethouder Gea Wielinga goede hoop dit bedrag aan te vullen met subsidies.

Want het plan bestaat feitelijk uit drie onderdelen: functionele verlichting, gevelverlichting en verlichting van de twee bruggen in het centrum. Het eerste deel komt voor rekening van de gemeente. Daarmee counterde Wielinga de vraag of deze investering geen ‘luxeprobleem’ was, zoals sommige commissieleden zich afvroegen.

“Het lichtplan is luxe, maar geen overbodige luxe”, aldus de wethouder. “We hebben wel gekeken wat er functioneel moet. Functioneel moet als je gaat herinrichten. We proberen het financieel zo weg te zetten dat we de gevel- en bruggenverlichting ongeveer gelijk kunnen stellen aan de cofinanciering en subsidiëring die we op kunnen halen. Dan denken wij dat er een ontzettend verantwoord financieel plaatje ligt en dat we mooie dingen kunnen doen in Bolsward.”

Vrij vertaald: de straatverlichting en alles wat daar bij komt kijken (het functionele deel) komt voor rekening van Súdwest, alle extra’s moeten worden bekostigd door derde partijen. Wielinga hoort ‘eerdaags’ of de provinciale subsidie van 25.000 euro wordt toegezegd. “Die kans is groot”, deed ze vast een voorspelling. Ook gaat de wethouder om tafel met de Bolswarder stichtingen.

Eerder al gaf Niels Engelmoer, voorzitter van de Vereniging Ondernemend Bolsward, aan dat de VOB ,,ook wel iets wil doen” als het gaat om gevelverlichting in de binnenstad. Het plan werd donderdagavond al voorgelegd zodat het over twee weken tijdens de raadsvergadering definitief gemaakt kan worden. De timing is niet onbelangrijk in dezen, zo stelde het college al: als begin volgend jaar de weg toch wordt opengehaald voor de herinrichting van het centrum -het stuk van het Marktplein tot het Broereplein gaat op de schop- is het wenselijk om meteen de benodigde kabels aan te leggen voor de verlichting, zodat dit niet in een later stadium nog eens hoeft.

De lichtvisie is opgesteld in samenspraak met de werkgroep Herinrichting Binnenstad.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.