Menu
Weer tranen van Heamielgeluk

Weer tranen van Heamielgeluk

29 juni 2023

BOLSWARD Het Heamiel-trio en de vrijwilligers van het comité hadden aan het eind van het vierdaagse weer de tranen in de ogen van geluk, vermoeidheid en tevredenheid dat het ook dit jaar weer gelukt is een feestelijk drukbezet Heamiel te organiseren voor jong en oud.

Het Heamieleinde van 2023 was voor het eerst in 71 edities niet met vuurwerk, maar met een prachtige lasershow: het gevoel van voldoening en blijdschap dat iedereen een mooi feest heeft beleefd was er net zo groot om.

Peter Wiersma kan het niet vaak genoeg benadrukken, het gevoel voor Heamiel gaat ver voor de meeste Bolswarders. Het is ook absoluut een uniek feest, want zo’n vierdaags feest met zoveel activiteiten per dag, daar kan eigenlijk geen ander stads- of dorpsfeest aan tippen.

,,Als vrijwilligers van het Heamielcomité zijn we met het Heamieltrio bijvoorbeeld op donderdag wel op zeventien plaatsen in de stad geweest om het trio te laten zien en met mensen te praten.”

,,Je bent van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig en maakt hele korte nachten.” Het is het allemaal waard, want in zijn eerste echte jaar als voorzitter heeft Wiersma gemerkt hoe mooi mensen het vinden als de koningin en haar hofdames op visite komen.

,,Zij hebben er zelf al als klein meisje van gedroomd om dit ooit te kunnen doen.”

De eerste editie van de Walk-in-bios in de Broerekerk werd goed bezocht en was in stijl aangekleed. ‘Snel naar de bel’, met rubberbootjes racen van het trappetje bij het Marktplein naar het trappetje bij het stadhuis, was ook leuk. De aanvankelijke Hollybootrace trok te weinig deelnemers, deze snel bedachte kortere variant daarentegen is voor herhaling vatbaar.

In die vier dagen Heamiel zijn er wel zeventig activiteiten geweest, teveel om allemaal te benoemen. Op de socials van het Heamiel is zoveel mogelijk bijgehouden. Dat het voor Bolswarders – en buitenlui – nog altijd een laagdrempelig en groot feest is, stemt Wiersma tevreden. Uniek en heel bijzonder, dankzij de vele Bolswarder bedrijven die met geld of materiaal sponsoren en de Bolswarders die als vrijwilliger meehelpen met opbouwen, afbouwen en tijdens het Heamiel zelf vrijwilligerstaken uitvoeren. Het is mooi om van zoiets groots onderdeel te zijn en mee te maken hoe mensen ervan genieten. ,,Het is echt de kroon op juni.”

Het is gewoon iets magisch. Je ziet het ook aan de kinderen in de stad, maar ook aan de ouderen. Iedereen vindt ze geweldig.” Magische momenten waren er vele dit jaar, meldt Wiersma. Zoals die duizend kinderen die donderdags bij de allereerste sportdag gezamenlijk de dag in een dansende warming-up startten. Alle Bolswarder kinderen samen, blij en bewegend. ,,Echt een kippenvelmoment”, zegt Wiersma.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.