Menu
Samen plannen maken voor de binnen van Bolsward

Plannen binnenstad Bolsward

19 januari 2023

Ondernemers willen samen aan de slag voor de binnenstad van Bolsward. ‘De Nieuwe Winkelstraat’ en Dokkum bieden volop inspiratie

Ondernemers uit de binnenstad van Bolsward vragen alle ondernemers uit de stad om mee te denken aan een mooie toekomst voor de binnenstad. Ze halen inspiratie uit ‘De Nieuwe Winkelstraat’ en uit de mooie binnenstad van Dokkum. Maandagavond 30 januari zijn alle ondernemers welkom in cultuurhistorisch centrum De Tiid, vanaf 18.45 uur, om samen te brainstormen.

De werkgroep die dit oppakt bestaat uit binnenstadondernemers Kor Sikma, Daan Lunter en Erwin de Vries. ,,Wij hebben ons hier het afgelopen jaar met een klein comité al in verdiept. We hebben De Nieuwe Winkelstraat als advies-platform en willen nu graag stippen op de horizon gaan zetten. We zien ook dat omliggende steden wat verder zijn in dit dan Bolsward en daarom willen we aan de slag.”

Een spreker van De Nieuwe Winkelstraat komt langs

Waar ze graag over willen nadenken en over samenwerken, is: ‘Hoe houden we het centrum interessant voor onze klanten, passanten, bewoners van Bolsward en niet te vergeten de toeristen nu het winkelgedrag en aanbod steeds meer dreigt te veranderen. Hoe kunnen we hierop inspelen? Wat kunnen landelijke organisaties voor ons betekenen? Vandaar dat er een spreker vanuit De Nieuwe Winkelstraat (dnws.nl) zal zijn die ons meer kan vertellen op dit gebied.’

De Bolswarder ondernemers willen graag gezamenlijk naar de mogelijkheden kijken, en suggesties ontvangen om een aanzet te kunnen geven tot een gezamenlijk plan voor de ondernemende binnenstad van de toekomst.

Dinsdagavond een inspirerende sessie beleefd in Drachten

Erwin de Vries en Niels Engelmoer, Engelmoer als voorzitter van Vereniging Ondernemend Bolsward, waren dinsdagavond bij een bijeenkomst over een ‘bruisende binnenstad’ in Drachten, waar ook provincie, gemeenten en andere ondernemers aanwezig waren en deden er veel inspiratie op.

Engelmoer: ,,Bijvoorbeeld over Dokkum, wat hebben die het mooi voor elkaar. Ze hebben daar met de gemeente en vermogende Dokkumers een fonds ingesteld waarmee ze geld hebben om de gevels in de binnenstad op te knappen. Hun Admiraliteitsdagen hebben ze ook een enorme boost weten te geven. Nu zeg ik niet dat wij hetzelfde moeten doen, maar het is enorm inspirerend.”

‘Er komt straks een generatie die niet weet wat een winkel is’

Volgens Engelmoer moeten Bolswarders zeker aan de slag om het centrum aantrekkelijk te houden. ,,De Tiid en Blend zijn een mooie toevoeging voor de stad en we moeten verder denken en werken aan de binnenstad. Er komt straks een generatie die niet weet wat een winkel is omdat ze alles online kopen.”

,,Maar ook hen wil je graag als bezoeker in de stad blijven krijgen. Dus moet je denken aan andere invullingen om het aantrekkelijk te houden voor bezoekers, zowel voor toeristen als Bolswarders zelf en mensen uit de omringende dorpen.”

Na 2030 komt er een dubbele vergrijzing

Engelmoer: ,,Provincie Fryslân is er ook van doordrongen, de gemeente Súdwest-Fryslân ook omdat ons comité is ontstaan op initiatief van de gemeente en wij zullen er als ondernemers ook mee aan de slag moeten. Er komt straks een dubbele vergrijzing aan na het jaar 2030, dus we moeten goed voorbereid zijn.”

 

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.