Menu
Foto’s sieren bruggen in Zuidwesthoek

Foto’s sieren bruggen in Zuidwesthoek

6 maart 2020

 

Op de oproep van VVV Waterland van Friesland in 2019 om een unieke locatie op foto vast te leggen werd massaal gehoor gegeven. Uit maar liefst 700 inzendingen mocht de deskundige jury 20 winnaars kiezen. Donderdagavond 5 maart werden de winnaars in het zonnetje gezet en hoorden ze op welke brug hun foto komt te hangen vanaf dit vaarseizoen.

Vanaf het komende vaarseizoen wordt wachten voor één van deze twintig bruggen een traktatie. Of zoals jurylid Pepy Huisman het omschreef: “We gaan niet meer wachten, maar we noemen het vanaf nu pauzeren voor de brug.” Want onder deze bruggen komen enorme foto’s te hangen die ons door de ogen van de bijbehorende fotograaf op een andere manier naar het landschap laten kijken. Vanaf het vaarseizoen genieten toeristen en inwoners samen voor een brug, hoe verbindend is dat? En dat is ook precies hoe VVV Waterland van Friesland het bedoeld heeft. Inwoners nog trotser maken op het landschap en toeristen inspireren.

Keuze uit 700 foto’s

Het kiezen van 20 foto’s uit maar liefst 700 was een hele klus. Door de jury is geselecteerd op dat de foto representatief was voor Zuidwest Friesland, er werd gekeken naar diversiteit, spreiding, compositie, kleur en originaliteit. De jury bestond uit Pepy Huisman (Jopie Huisman Museum), Meindert Seffinga (Fries Scheepvaart Museum), Maaike de Vreeze (VVV Waterland van Friesland), Tom Goossens (fotograaf) en Sonja Hylkema (UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal). Gezamenlijk drukten wethouders Mark de Man (gemeente Súdwest Fryslân) situs judi slot terbaik dan terpercaya no 1  en Frans Veltman (gemeente De Fryske Marren) op de rode knop om alle foto’s en winnaars te presenteren. Ook vertelden zij dat de foto’s ook worden geëxposeerd in beide gemeentehuizen. Bij de gemeente De Fryske Marren zal dit zijn van 29 mei t/m 3 juli in het gemeentehuis en bij de gemeente Súdwest Fryslân op de digitale infoborden in Sneek.

Friese taal om te prikkelen

De Friese taal speelt op de brugdoeken een grote rol. Elke foto is voorzien van een Fries woord als ‘moarnsdize’ (ochtendmist), sinneblink (het moment van de zon die doorbreekt) en ‘skoander’ (voortreffelijk). “Dit is bedoeld om te prikkelen én om onze eigen inwoners aan te spreken.” legt Maaike de Vreeze van VVV Waterland van Friesland uit. Er is geen enkel andere provincie waarin het Fries zo’n grote rol speelt. Het is onze moedertaal. Het zit in ons hart en is onderdeel van onze identiteit. En dat willen we graag laten zien, ook aan de toerist. Dit is wie we zijn, we zijn er trots op. En door mooie Friese woorden toe te voegen aan deze prachtige foto’s op de brugdoeken worden het slot terbaru haast kunstwerken op zich.”

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest-Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zeventien VVV-kantoren. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest-Friesland verder op de kaart te zetten.

Fotocredits: Inge Meyer (doek onder brug in Sneek)

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.