Het laatste nieuws over Bolsward
Weten wat er leeft en speelt in en rond Bolsward? Wat je moet weten, waar je aan mee kunt doen of wat je niet mag missen? Check deze pagina. Hier vind je het meest actuele en relevante nieuws uit de regio.

Adriaan Keyer (l) van Zaanshine Distilleerderij Harich neemt De Stiekeme Stoker van Wiepie Oenema uit Bolsward over.
Foto: Cees Walinga
BOLSWARD Het Bolswarder bedrijf werd 15 jaar geleden opgericht door Oenema, die daarvoor in de koffie bij DE in Joure en Utrecht werkte. Hij begon zijn stokerij als hobby in een tuinhuisje, maar hij verhuisde al snel met de ketels naar de oude Zuivelschool aan het Bolwerkplein om er beroepsmatig mee aan de slag te gaan. Hij richtte zich vooral op Oenema Fryske Bearenburch, zijn eerste stooksel en daar kwamen later likeuren bij. „Ik deed vooral ook veel merchandising voor Terschelling.”
„Een goede bearenburch maken is echter nog niet zo gemakkelijk. Ik ben er wel twee jaar mee bezig geweest”, vertelt hij in de stokerij in Harich. „Ik wilde het ambachtelijk maken. De bearenburch geldt weer als basis voor de likeuren.” Een van zijn bekende likeuren was ‘It ameretsje fan mouike Tetsje’.
Oenema is blij dat hij zijn kennis van het distilleervak aan Adriaan kan overdragen omdat hij zelf geen opvolgers heeft om de distilleerderij in Bolsward te kunnen voortzetten. De twee leerden elkaar kennen toen Keyer jaren geleden op zoek ging naar een goede ketel. Keyer, die toen in Koog aan de Zaan woonde, ging daarvoor naar Unibrouw in Jubbega. Zijn oog viel op een ketel waar De Stiekeme Stoker in Bolsward al mee werkte.
„Daar ben ik toen gaan kijken”, blikt Adriaan terug op hun eerste kennismaking. Oenema had twee ketels van 150 liter in Bolsward staan. „Ik heb het vak toen van Wiepie geleerd.” Zijn meesteropleiding deed hij vervolgens bij Sintra in het Belgische Hasselt omdat er in Nederland geen opleiding voor is.
Waar Wiepe ooit al snel uit zijn tuinhuisje groeide, werd bij Adriaan zijn garage al rap te klein. „Het werd steeds groter. Er moest ook een moutmolen staan, etiketteermachine en noem maar op. Toen ik in 2019 op een internationale wedstrijd in Londen de zilveren medaille won met mijn ouderwetse jenever ging het ineens heel snel.”
Whisky
Er kwamen artikelen in de regionale en nationale media. Ik ben toen ook whisky gaan maken, die goed scoorde. Voor het stoken van whisky moet je echter wel geduld hebben, vult Wiepie aan. „Dat moet drie jaar en een dag op vat staan, anders mag het geen whisky heten.”
Het herenhuis aan de Zaan, waar hij met vrouw Natasja en twee zoons Rein en Mike woonde, werd te klein voor de stokerij en voorraden. De zoektocht naar een nieuwe plek leidde na 2,5 jaar zoeken in Noord-Holland uiteindelijk naar Gaasterland. „We bleven maar zonder resultaat zoeken in Holland toen mijn vrouw zei: ‘waarom zoeken we niet in Friesland.?’ Ze had gelijk. Mijn vader komt ook nog eens uit Workum. Binnen een half jaar hadden we hier negen panden bekeken en kozen we voor dit plekje aan de Harichsterdyk. Daar is in de toekomst ook plek voor een ketel van 500 liter.”
Zijn vrouw blijft werken in Leiderdorp, waar ze twee dagen per week op kantoor is en verder thuis haar bijdrage aan het bedrijf kan leveren. Door een ongeluk met de auto en een whiplash verliep de start in juli vorig jaar anders dan gepland voor Adriaan. „Maar dankzij de hulp van de nieuwe buren, waarvoor hij ze erg erkentelijk is, is het allemaal gelukt.”
Het versnelde de kennismaking. Adriaan is inmiddels ook lid van de biljartvereniging in het dorp. Helemaal leven van de stokerij kan hij trouwens niet. Hij werkt ook nog een paar dagen bij een bedrijf in Balk. Inmiddels is Stokerij Harich, dat hij begon als Zaanshine Distilleerderij, wel een compleet familiebedrijf. Natasja maakt de etiketten en doet de boekhouding, zoon Rayn doet de marketing en Mike verricht zo nodig hand- en spandiensten. Mike is sterren-kok. De familie droomt stiekem in de toekomst een stokerij met horecabedrijf te kunnen openen in Gaasterland.
Harichster slokje
Adriaan stookt met natuurlijke producten. Het Friese graan koopt hij in bij de Graanbroeders, oftewel buurman Jan de Vries. De Indische afkomst van Natasja laat hij terugkomen in een lijn likeuren, die gedistilleerd zijn van jasmijnrijst met oosterse kruiden. Jachtbitter en zeewierjenever behoort ook tot het assortiment van Stokerij Harich dat met de overname uiteraard ook het recept van de Oenema Fryske bearenburch overneemt. Op basis van dit recept heeft hij speciaal voor de Westeinder Krystmerk de likeur it Harichster slokje gebotteld.
Een moment dat Gaasterland kan kennismaken met de producten van het bedrijf. „Ons motto is ‘drink beter maar minder’ en ‘kwaliteit is een keuze’, zegt Adriaan. Wiepie onderstreept dat van harte. „De Stiekeme Stoker is in goede handen gekomen.”
Cees Walinga
Weten wat er leeft en speelt in en rond Bolsward? Wat je moet weten, waar je aan mee kunt doen of wat je niet mag missen? Check deze pagina. Hier vind je het meest actuele en relevante nieuws uit de regio.









































