Menu
Stadhuis Bolsward

1. Stadhuis Bolsward

Het stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijk versierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx) in een Fries maniërisme stijl (late Renaissance). Nadat de gemeente Bolsward in 2011 opging in de gemeente Sùdwest-Fryslân heeft het zijn functie als stadhuis verloren.

Menig stel is getrouwd in de prachtige trouwzaal die nog altijd zijn functie heeft behouden. Hiernaast is het gemeentelijk museum ‘De Oudheidkamer’ te vinden in de ruimte boven de ‘vierschaar’. U vindt hier diverse voorwerpen uit de historie van Bolsward.

Het gebouw krijgt de komende jaren een nieuwe functie: het nieuwe historische centrum. Een plek waar verleden en heden elkaar ontmoet met de musea, oudheidkamer, Bibliotheek en nieuwe archiefbewaarplaats. Kortom: de schatkamer van de regio!

Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’

Het voormalige stadhuis wordt een prachtig Cultuur Historisch Centrum met een nieuwe naam: Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’.

‘De Tiid’ is volgens B&W van de gemeente SWF een passende naam voor het complex dat ontstaat na de ingrijpende verbouwing van het monumentale stadhuis. Samen met de bibliotheek, museale tentoonstellingen over het gebied Súdwest-Fryslân en Bolsward, het archief, een horecagelegenheid, een auditorium en een loket van de gemeente Súdwest-Fryslân wordt deze prachtige plek weer tot leven gebracht.

De nieuwe ruimte en het stadhuis worden met elkaar verbonden door een publieksruimte, waarvan een deel de vorm van een atrium krijgt. Hier vindt de bezoeker een moderne leeszaal, digitale presentaties, toeristische informatie en ook gemeentelijke diensten. In de Nieuwe Waag komt een auditorium, met ruimte voor zo’n honderd mensen. Deze zaal kan in de avonduren worden gebruikt voor lezingen, themabijeenkomsten, tentoonstellingen, educatieve programma’s en andere culturele activiteiten.

Friso Bouwgroep en Jurriëns Noord, beide uit Sneek, hebben de opdracht gekregen voor de verbouw van het voormalige stadhuis van Bolsward.

Naar verwachting wordt het gehele project eind volgend jaar opgeleverd. De ingebruikname van ‘De Tiid’ zal dan begin 2021 zijn.

Meer informatie & openingstijden
Bezoekadres: Jongemastraat 2

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.