Menu
Yourick gaat de volledige elfstedentocht afleggen

Yourick gaat de volledige elfstedentocht afleggen

7 september 2023

BOLSWARD De altijd vrolijke Yourick Sinnema (22) uit Bolsward heeft vorig jaar voor het eerst aan de Onbeperkte Elfstedentocht geproefd door een korte afstand ervan af te leggen en heeft de smaak nu echt te pakken. Samen met zijn stiefvader Rob Bouwhuis gaat hij de vierde editie van deze tocht nu volledig afleggen in vijf dagen.

Vanwege zijn verstandelijke beperking in combinatie met lichamelijke moeilijkheden genaamd neurofibromatose en vertragend zicht vanwege diezelfde aandoening, moet hij met begeleiding van een buddy (zoals dat wordt genoemd) de Friese tocht der tochten afleggen.

Yourick heeft er zin in, straalt helemaal van blijdschap, heeft er deze zomer op vakantie extra fietskilometers voor gemaakt op zijn elektrisch ondersteunde fiets met drie wielen. Sponsorgeld voor Stichting Leef en Stichting Opkikker heeft hij ook al opgehaald ondertussen, met een chocoladeverkoop-actie en met een statiegeldactie bij zijn werkgever Jumbo in het centrum van Bolsward. Op zijn doneerpagina op de website van Stichting Leef is al 2300 euro binnengekomen, de opbrengst van de statiegeldactie wordt woensdag bekend. Yourick werkt daar nu – inclusief stageperiode – zes jaar. Het is met behoud van uitkering, hij verdient er niks extra’s mee, maar hij is lekker tussen de mensen aan het werk en hij geniet er volop van. Vindt het gezellig en het past goed bij hem.

Hij woont op een prachtig plekje in de stad, in een appartement van stichting Phildelphia aan de Looiersbuurt op de eerste etage met uitzicht op het oude Bolwerk waar veel fietsers en wandelaars gebruik van maken. Voor het lopen van en naar zijn werkgever heeft hij een rustige looproute uitgestippeld, zodat hij zichzelf kan redden. Want waar het mogelijk is, redt hij het liefst zichzelf. De start van de onbeperkte elfstedentocht is op woensdag 13 september bij de Elfstedenhal in Leeuwarden, daar is zondag 17 september ook de finish.

Omdat deze tocht ‘andersom’ gaat oftewel met Dokkum als eerste doorkomststad, komt de stoet van 94 deelnemers op vrijdag de vijftiende door Bolsward. Tussen 12.00 en 13.30 uur houdt iedereen pauze op het terrein van SC Bolsward. Vanwege een bruiloft is de Broerekerk dit jaar niet beschikbaar. Vanaf 13.30 uur vertrekt iedereen naar Workum, de finishstad van die dag. De start is die dag in Franeker.

,,Wat zou het geweldig zijn als heel veel Bolswarders alle deelnemers zouden aanmoedigen”, zegt zijn moeder Suzanna Bouwhuis. Meedoen aan deze tocht is voor elke deelnemer een prestatie. ,,Voor hen is het misschien wel moeilijker dan voor gewone mensen, zij moeten veel meer overwinnen. Daarom vind ik het ook zo mooi dat dit wordt georganiseerd.”

Stichting Leef uit Ermelo organiseert deze elfstedentocht, om op een leuke manier aan donaties te komen voor het werk dat ze doen. ,,Ze zijn afhankelijk van giften”, weet Bouwhuis. De stichting gebruikt de inkomsten om de zelf ontwikkelde Leefstijlhuismethodiek verder vorm te geven en steeds meer mensen er kennis mee te laten maken.

Hoe het Yourick Sinnema volgende week vergaat bij zijn lichamelijke en geestelijke uitdaging, is dagelijks te volgen op zijn facebookpagina ‘Yourick’s onbeperkte elfstedentocht’. Doneren kan dan ook altijd nog.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.