Menu
Recensie Hid Hero

Hid Hero en het referendum

19 september 2022

Bolswarder Nieuwsblad, dd 15-09-2022

Van burgemeester Bruinsma tot voddenboer Eus: theatervoorstelling ‘Hid Hero’ is feest der herkenning voor Boalserters

‘Must un klap foor dyn harses’, ‘politieke draaikonterij’, een murmelende voddenboer Eus: de theatervoorstelling Hid Hero en het Referendum is een feest van herkenning voor de echte Bolswarders. Deels in het Boalserters, Fries en Nederlands wordt de theatervoorstelling gespeeld. Herkenning volop over de wezen van Bolsward en de politieke bestuurders van de stad die toen nog een zelfstandige gemeente. Het enige minpuntje kwam aan het slot, van een verder uitstekende voorstelling.

Vooropgesteld: Mooi dat een vergeten deel uit de historie van Bolsward tot leven wordt gebracht, over hoe Bolsward in 1952 een belangrijke rol speelde bij de eenwording van Europa. Dat maar liefst 96,6 procent van de Bolswarders voor de eenwording van Europa stemde, om te voorkomen dat de Europese landen ooit weer eens met elkaar in een oorlog verwikkeld zouden raken zoals in die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog.

Spannend theater maken is best een kunst

Samen met Delft, was Bolsward een belangrijke graadmeter voor de politieke keuzes van Nederland op dat gebied. Hoe je daar vervolgens spannend theater van maakt, is de volgende stap. Leuke herkenbare taferelen uit die tijd heeft het wel opgeleverd, zoals de voddenboer Eus, die kromgebogen en onverstoorbaar brabbelend zijn voddenkar voortduwend menig scene binnenliep.

Het Bolserters dat regelmatig werd gezongen en gesproken, in combinatie met Nederlands en Fries: prachtig herkenbaar. Zoals de lokale politieke partijen met elkaar redetwisten en elkaar voor draaiers uitmaken: ook prachtig. De jeugdige leerlingen van theateropleiding MUZT uit Sneek deden het ook geweldig, ze hebben overtuigend de wezen uit het weeshuis van Hid Hero neergezet, zowel zingend als acterend.

Ook prachtig, het decor, de verlichting, het geluid, de muzikanten van Broken Brass die de scenes sfeervol krachtig begeleiden. Hoofdrolspeler burgemeester Bruinsma kwam net als mede-hoofdrolspeler de weduwe Hid Hero Jelbeths prima uit de verf. De burgemeester als bespeler van media en de lokale gemeenschap en de weduwe in haar passie voor de wezen, voor háár wezen.

Hele klus om twee verhaallijnen die niets met elkaar te maken hebben toch samen te brengen tot iets bijzonders

Het mengen van het Referendum-onderwerp en het onderwerp van de wezen van Hid Hero is ongetwijfeld een hele klus geweest voor producent Harry Katstra en schrijver Bouke Oldenhof, want hoe meng je die door elkaar tot een logisch en theatraal iets dat tot een slot leidt dat je de adem beneemt? Die vermenging van beide verhaallijnen had in het slot van het theaterstuk wat mij betreft spannender gemogen.

Het wordt afgesloten met prima mooie woorden door de uit haar graf opgestane Hid Hero. Woorden zoals ‘de overheid moet als een vader en een moeder zijn’. En: ‘Ik vertrouw dat Europa van jou voor geen cent, als je er niet voor de zwakkeren bent’. In het licht van de hedendaagse strubbelingen met vluchtelingen in heel Europa en opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, past dat overigens wel perfect in de overgang van 1952 naar het huidige 2022.

Maar het slot had theatraler gemogen, met emotionele stiltes die je de adem ontnemen, gevolgd door woorden die je stuk voor stuk treffen, je van binnen raken en je de eerste dagen niet meer los laten. Weeskind Marten Landskroon (gespeeld door Karst Jan Iedema) kwam wel met ziel en zaligheid overtuigend over in zijn boosheid over de armoede en het slechte eten voor de weeskinderen en hoe hij het leven van de wezen wilde verbeteren.

Emotioneel op het puntje van je stoel een adembenemend einde beleven, zat er helaas niet in

Zoiets had Hid Hero Jelbeths in haar slotpleidooi ook moeten hebben, iets dat écht de ziel raakt en je emotioneel geroerd de tribune doet verlaten. Het bleef nu bij keurig uitgesproken mooie woorden. Keurigkeurig, primaprima, maar de apotheose is mij niet passievol genoeg. Dat is wat mij betreft het enige minpuntje. Verder is het een prima voorstelling, een heerlijk avondje uit en vooral een feest der herkenning voor Boalserters.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.