Menu
Gezonder door ijs en adem

Gezonder door ijs en adem

31 augustus 2023

BOLSWARD De 24-jarige Roy van der Ploeg moest van doktoren leren leven met de spierziekte fibromyalgie, zocht contact met iceman Wim Hof en dankzij diens ademhalingstechnieken is zijn lichaam en geest ontspannen geworden en de knellende fibromyalgie verdwenen. De Bolswarder geeft sinds vorig jaar zelfs ademhalingstrainingen aan kickbokstoppers als Alistair Overeem en is afgelopen weekend zijn eigen Body en Mind Gym in Bolsward gestart.

Van het overwinnen van zijn ziekte heeft hij nu zijn nieuwe werk gemaakt. Hij is al vanaf zijn negentiende zelfstandig schilder (zzp’er) en die kennis heeft hij goed kunnen gebruiken in de vijf maanden waarin hij vele klus-uren heeft gestoken in het ombouwen van de kale loods aan de Ward 31.

Hij heeft er samen met zijn vader, zijn stiefvader en drie vrienden een net en modern gebouw van gemaakt waar je kunt kickboksen, waar een rustgevende zaal is voor ademhalingstechnieken en waar een ijsbad staat, met continu ijskoud water erin zodat je de Wim Hof Methode je eigen kunt maken en je lichaam en geest kunt verbeteren. De jonge Bolswarder heeft zelf ervaren wat het met je lichaam en geest doet. ,,In zes weken was ik bij Wim Hof van fybromyalgie af”, zegt hij nog steeds verwonderd. Zijn spieren waren aan het verzuren en verkrampen en met reguliere medicijnen was er geen oplossing. Hij moest ermee leren leven, zo werd hem verteld. De ademhalingstechnieken en ijsbaden van de markante Hof boden uitkomst.

Samen met Hof gaat hij binnenkort zelfs trainingen geven aan fybromyalgiepatiënten, over hoe ook zij van hun klachten kunnen afkomen. Deels in het Gelderse Stroe, in het centrum van Hof, en deels in Bolsward zullen die lessen worden gegeven.

De Bolswarder weet dat trainingen met ijs en adem ook goed zijn voor het laten verdwijnen van depressies. ,,Je leert je eigen lichaam beter kennen en leert meer op jezelf te vertrouwen. Je leert dat je je niet moet richten op wat buiten jou is (waar je dus depressief van kunt worden, red), maar leert op jezelf te vertrouwen omdat je gaat merken dat je meer kunt dan je denkt. Je ervaart dat het ook prima met je gaat als je buiten je comfortzone bent, zoals in het ijsbad.” Je leert dus met problemen om te gaan en daarbij kalm te blijven en te blijven nadenken.

Voor de kickbokstrainingen in zijn nieuwe centrum heeft hij Nick Hoogeveen als ervaren lesgever ingeschakeld, Roy zal zich vooral met lesgeven over ‘ijs en adem’ bezighouden. Het kickboksen kan individueel tot in groepen van maximaal veertig personen plaatsvinden, in drie leeftijdscategorieën. Voor kinderen van 5 tot 8, voor 8 tot 15 jaar en vanaf zestien jaar en ouder. ,,Ik voel me nu zo goed dat ik aan het eind van dit jaar waarschijnlijk ook weer een wedstrijd ga kickboksen”, zegt de Bolswarder.

Hij volgt zijn gevoel, in combinatie met zakelijke kennis want zonder dat kun je geen bedrijf runnen. ,,Laat mensen maar verwonderd kijken als ik weer eens ’s ochtends vroeg in korte broek en op blote voeten door Bolsward ren of wanneer ik ’s winters door de grachten zwem. Ik voel me er heerlijk bij en kan het iedereen van harte aanraden”, lacht hij, bevrijd van de fibromyalgie en met veel zin in de toekomst.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.