Menu
Omdat ik dit libben leafha

Omdat ik dit libben leafha

4 november 2018 - 4 november 2018

Friese première Omdat ik dit libben leafha in Gasthuiskerk in Bolsward

Kamerkoor Con Amore Musica Bolsward onder leiding van Gerben van der Veen, voert op 3 en 4 november Omdat ik dit libben leafha, naar de Wijzangen van de Indiase dichter Rabindranath Tagore (1861-1941) uit. Het is een Friese première. De gewijde gezangen zijn vertaald en bewerkt door dichter Eppie Dam. De muziek is van componist Jan de Jong. Het werk voor koor en vier Friestalige solisten wordt op zaterdag 3 november om 20.00 uur in de Gasthuiskerk in Bolsward uitgevoerd en een dag later, op zondag 4 november, om 15.30 uur RK kerk in Heerenveen. De keuze voor dit Friese muziekstuk is gemaakt in verband met LF2018.

In 1909 bracht de Indiase dichter Rabindranath Tagore zijn meesterwerk Gitajali uit, een reeks van 103 devote, mystieke verzen, waarin vooral tederheid en stilte naar voren komen. In het Engelse taalgebied en ver daarbuiten is de bundel bekend geworden onder de naam Song Offerings. Al redelijk snel verschenen er vertalingen, waaronder die van Frederik van Eeden uit 1913: De Wijzangen. Tagore doceerde in Europa en Amerika en vertaalde een groot deel van zijn werk vanuit het Bengaals naar het Engels. In 1913 kreeg hij, als eerste niet-Europeaan, de Nobelprijs voor de Literatuur, voor zijn oeuvre in het algemeen en voor Gitanjali in het bijzonder.

Omdat ik dit libben leafha is op een deel van deze 103 zangen gebaseerd. Voor zover bekend, zijn de fragmenten die Eppie Dam uit Wijzangen koos, en daarna vertaald en bewerkt heeft voor Omdat ik dit libben leafha, de eerste Tagore-teksten in het Fries.

Het is een werk voor koor en vier solisten: sopraan, alt, tenor en bas. De stemmen vertolken respectievelijk de mem, de reizger, de sjenner en de dichter. Die personages komen bij Tagore zelf niet voor en in wezen zijn het ook niet meer dan facetten en verklaringen van één en dezelfde persoon: de ik, de mens. Ook het koor laat een kant van diezelfde mens zien. Daar waar het in gesprek gaat met de personages, heeft dat al gauw eens het karakter van een echo, in tegengeluid, een reflectie. Na het elfde van de vijftien delen krijgt het stuk het karakter van een requiem.

Dirigent Gerben van der Veen kende het werk van de Indiase dichter niet. Zijn goede vriend componist Jan de Jong zette hem op het spoor. Die hoorde van dichter Eppie Dam van het bestaan van de teksten en raakte er zo door gegrepen dat hij het op muziek wilde zetten.

Van der Veen: ,,Het werk heeft een sterk poëtische sfeer. Jan heeft dat op een welluidende en toegankelijke manier op muziek gezet. De dichter is nergens veroordelend, eerder verzoenend en is anti-polariserend. De boodschap is puur en mooi. ’’

Kamerkoor Con Amore Musica is in 1981 opgericht in Witmarsum en heeft nu Bolsward als standplaats. Het koor, dat 37 leden telt, streeft ernaar om op een zo hoog mogelijk niveau te musiceren. Het repertoire van Con Amore Musica bevat zowel kerkelijke als wereldlijke muziek uit diverse stijlperioden, van middeleeuws tot hedendaags, van a capella tot begeleid. Ook wordt er in verschillende talen gezongen. Fries, Noors, Zweeds, Frans, Latijn, Duits en Engels zijn de meest voorkomende talen.

Omdat ik dit libben leafha wordt uitgevoerd door Kamerkoor Con Amore Musica, Bolsward, o.l.v. Gerben van der Veen. Verder wordt muzikale medewerking verleend door de Friestalige solisten: Fardou van der Woude – sopraan Femke de Boer – alt Maarten Romkes – tenor Ben Brunt – bas Chantal Brunt – fluit Nienke van Leijden – harp Jan de Jong – harmonium Jeffry Frikken – slagwerk.

Kaarten à €18 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Theater Sneek: theatersneek.nl

Aan de zaal kosten ze €20.

 

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.