Menu
De Tiid - Dag van de Elfstedentocht

De Tiid – Dag van de Elfstedentocht

11 januari 2023

Locatie: Cultuurhistorisch Centrum de Tiid, Jongemastraat 2, 8701 JD Bolsward
Tijd: 14.00-16.00 uur
Entree : € 5,00, incl. toegang en 1 consumptie.

Bekijk ons programma: Agenda De Tiid

Op 11 januari wordt in Bolsward de vierde Dag van de Elfstedentocht gehouden

De Dag van de Elfstedentocht wordt op woensdag 11 januari 2023 gehouden in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Zo wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement.
Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari 2019 werd uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht. Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis vast te leggen.

Vierde editie

Op 11 januari 2023 is in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward alweer de vierde editie. Onder leiding van Sippy Tigchelaar wordt uniek materiaal getoond van vrouwelijke rijders van de Elfstedentocht. Ook is er aandacht voor mensen, die de elfstedenroute niet alleen met de schaats hebben afgelegd, maar ook met andere vervoersmiddelen. Wat is moeilijker: zwemmend, fietsend of op de step? Ook hier wordt bijzonder historisch materiaal getoond.

Erfgoed

Met de Dag van de Elfstedentocht wordt jaarlijks de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement, dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. De Elfstedentocht behoort tenslotte tot zowel het Friese als nationale sporterfgoed. De organisatie is in handen van het Gemeentearchief Sudwest-Fryslan, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum en de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.

Op 15 januari 2020 was in Sneek de eerste editie. Vanwege corona vond de tweede Dag van de Elfstedentocht online plaats via de hashtag #11DAG21. De derde editie werd na uitstel vanwege corona alsnog gehouden met onder meer Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling als spreker.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.