Menu
Groot enthousiasme bij Stepelfstedenoprichter

Groot enthousiasme bij Stepelfstedenoprichter

25 mei 2023

BOLSWARD Dat wonderlijk stukje kinderspeelgoed met twee wieltjes en een treeplankje ertussen, met een stuur op volwassen hoogte: inmiddels zijn er maar liefst 250 volwassenen uit binnen- en buitenland die daar jaarlijks de Elfstedentocht mee volbrengen. Aanstaande zondag editie 36. Van Bolsward naar Bolsward, met halverwege een pauze in…. Bolsward. Ooit begon het met dertien idioten c.q. sportieve grapjassen, om geld in te zamelen voor een kinderdagverblijf. Initiator Johan Velting glimlacht nog steeds om al die mooie herinneringen. ,,Ik word er altijd weer enthousiast van.”

Hoewel de 75-jarige Bolswarder al jaren niet meer in de organisatie zit, rijdt hij jaarlijks op Eerste Pinksterdag naar Leeuwarden om van daaruit met de steppers mee te rijden. Hij in zijn auto, zij op de step. Het sfeertje, het gevoel, het is machtig. Er zijn eigenlijk geen bekenden meer van hem bij uit die begintijd, al doet dit jaar Heins Gaafsma weer mee: op hetzelfde stepje als bij de eerste keer in 1984.

,,Dat is helemaal geweldig”, lacht ‘de witte’ Velting. ,,Als ik het kon, deed ik ook weer mee.” Hij is ‘de witte’, want er was ook roodharige Johan Velting, een zwartharige en eentje van Abel (kleine Appie) in Bolsward. De zeventiger moet het rustig aan doen na enkele hartproblemen. Maar zijn hoofd is nog jong. Vorig jaar heeft hij geprobeerd met pensioen te gaan, maar na drie maanden stilzitten werd hij gek. ,,Ik ben weer begonnen met klussen voor vrienden te doen.” Ooit had hij een sportzaak in Bolsward, is kroegbaas in Makkum geweest, handelaar in van alles, maar het bouwbedrijf met zijn naam was uiteindelijk de beste beroepskeus.

Hij zette begin jaren tachtig vanuit Makkum de eerste step-stappen met een ploegje sportieve kroegtijgers in twee dagen rond het IJsselmeer, met Velting als steppende kroegbaas.

Vlak daarna als leider van de kampioen geworden A-junioren van voetbalclub CAB: in twee dagen om het IJsselmeer op de tweewielers met 12 inch wieltjes. Toen de financiële moeilijkheden van het kinderdagverblijf op het netvlies kwamen was het duidelijk: geld inzamelen met steppen. Rond de elf steden in één dag. Nooit eerder gedaan, dus leuk.

Eerst een wilde editie, zonder gemeentelijke vergunningen. Gewoon gaan, vanaf middernacht van Bolsward naar Dokkum en bij daglicht verder. Zoals het nog steeds is, maar dan nu officieel en met vergunningen. Na die eerste wilde tocht kwam de eerste officiële. ,,We kregen een vergunning voor een ploeg van tien man, we deden mee met dertien”, lach Velting. Zelf stepte hij ook mee. ‘Pa Talman’ (Sjouke Talman, red) regelde eigenlijk alles, daardoor kon ik zelf ook meedoen”, aldus de Bolswarder. Vergeet ook zeker niet Pieter Appelman en de broers Van der Weide, vele handen maakten licht werk.

Dat het idee van hem en Talman is uitgegroeid tot een evenement met maar liefst maximaal 250 deelnemers (elk jaar zijn er meer aanmelders dan plekken), is natuurlijk fantastisch. ,,Er komt ook elk jaar veel publiek op af, dat is ook mooi.”

,,Het leeft. Dat was al zo bij onze eerste keer. Wij hadden het nooit verwacht, maar toen wij Bolsward in reden stonden er heel veel mensen te juichen.”

Nog altijd wordt er met kleine wieltjes gereden. ,,Dat hebben we statutair vastgesteld en dat blijft zo. Ze zijn nu gelagerd, dat rijdt veel lichter dan waarop wij reden. Maar dat maakt niet uit, het blijft een mooie prestatie. Je moet ervoor trainen, want als je dat niet doet ga je stuk.”

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Archief Johan Velting

Actiefoto van de allereerste stepelfstedentocht.

Blijf op de hoogte en mis nooit evenementen of nieuws

Bezoek Bolsward

Bekijk onze agenda.